Ibland hör man att det är så dyrt att köpa svenska e-böcker, men är det så i verkligheten?
Jag kollade nyss lite priser på populära svenska e-böcker och jag blev faktiskt förvånad, priserna (från Adlibris) på olika tryckta upplagor inom parentes;
Tre sekunder av Roslund & Hellström 92:- (39:- pocket, 174:- inbunden)
Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar, Gunilla Eldh 186:- (159:- häftad)
Hypnotisören av Lars Kepler 144:- (39:- pocket, 174:- inbunden)
Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski 158:- (174:- inbunden)
Alfahannen av Katarina Wennstam 158:- (169:- inbunden)
Postcard killers 92:- (174:- inbunden)
Jag tycker inte att det är så dyrt för de böcker som enbart finns inbundna, men jag tycker priset ska följa det lägsta priset för en tryckt utgåva. Alltså, om det är en väldigt ny bok som jag väldigt gärna vill ha direkt kan jag tänka mig att betala ungefär samma pris som för den inbundna boken, men när en bok kommer i pocketupplaga för 39:-, vill jag inte betala 92:- för e-boken.
I Sverige är det här med prissättning av e-böcker ganska nytt och jag förstår att förlagen känner sig fram, men i USA där jag köper de flesta av mina böcker för tillfället diskuteras det hela tiden, särskilt just nu...
Anledningen till att det pratas extra mycket om det just nu är fighten mellan Amazon och de 5 största förlagen i USA.
Så här är det för de av er som undrar;
Amazon, som länge varit störst och starkast både när det gäller böcker och e-böcker vill kunna sälja alla NYT-Bestsellers för max 9.99$ till sin läsplatta Kindle. Det är ett led i att få folk att investera i en Kindle (och har man väl köpt en Kindle så är man låst till att köpa böcker av Amazon). Förlagen däremot är oroliga för vad ett maxpris på 10$ betyder för deras möjligheter att sälja nya inbundna böcker (bestsellers alltså) till ett betydligt högre pris, ca 20-25$. Folk lär ju köpa e-boken istället med den prisskillnaden, särskilt om du investerat 250$ i en Kindle. Så
de vill antingen höja priset, eller vänta med att publicera e-boken några månader.
Det här ville inte Amazon gå med på, maxpriset på 10$ var ju ett säljargument för Kindle och om man väntar med att publicera e-boken blir folk förbannade och skaffar kanske boken på annat sätt istället... Så de sa nej och var tillräckligt stora för att förlagen inte skulle våga säja emot...
Då klev Apple in på banan med lanseringen av iPad...
Apple förhandlade med förlagen om den så kallade agent-modellen, att Apple skulle vara ett ombud/agent för försäljningen av e-böckerna. Plötsligt var rollerna ombytta och förlagen spänner nu musklerna och tvingar alla e-bokhandlar (inte bara Amazon) att finna sig.
Många e-boksläsare i USA är upprörda eftersom de anser att detta är ett första steg till högre e-bokspriser. Andra har mer förståelse för förlagen och deras rädsla för att billiga e-böcker minskar försäljningen av de lönsamma inbundna böckerna. De som är arga är också rädda för att något stegvis sjunkande pris (som förlagen talar om) inte kommer att bli av, att förlagen "glömmer" att sänka priset. Så nu uppmuntras folk att "rösta med sina plånböcker".
Vi får väl se om den här typen av strid även kommer hit till Sverige... Under tiden kan vi ju försöka trycka på regeringen så samma momsregler ska gälla alla typer av böcker. På en tryckt bok får läsaren betala 6% moms, på e-boken 25%. Logik någon???
Clara
fredag 23 april 2010
torsdag 22 april 2010
E-ink och E-papper
E-papper, som ibland också kallas elektroniskt papper är själva skärmen på läsplattan, och är i kombination med elektroniskt bläck (e-ink) en teknik avsedd att efterlikna utseendet av vanligt bläck på papper. Grunden är att ljus reflekteras på skärmen, och väldigt lite eller ingen ström används för att visa en sida, bara för att bläddra..
Det finns 5 konkurrande teknologier för e-papper
EPD (QR-LPD) - är en teknik som går ut på att använda små vätskefyllda bubblor som innehåller både vitt och svart "bläck". Bubblorna kan "laddas" och fås att byta plats med varandra vilket bildar text på skärmen. Eftersom svart och vitt bläck blandas blir skärmen ganska grå... Det här är den vanligaste tekniken och vad vi vanligtvis menar när man talar om e-ink. Sony, Kindle, Netronix , Hanlin, Nuut etc använder denna teknik.
Företagen E Ink och SiPix (SiPix teknik skiljer sig en aning från E Inks men fungerar i stort sett på samma sätt) utvecklar och tillverkar skärmar med denna teknik.
QR-LPD är en liknande teknik som utvecklats av företaget Brigestone, men istället för att de svarta och vita partiklarna är inneslutna i vätska är de inneslutna i luft.
ChLCD el. BCD (som tekniken också kallas) - en särskild sorts reflekterande LCD-skärm som saknar bakgrundsbelysning och bara drar stöm när den uppdaterar en sida. Kallas ibland zero-LCD just för att den är strömsnål. EBookwise-1150 och Jetbook använder denna teknik.
Imod ("mirasol") - en ny teknik, snabbare än EPD och LCD och antas göra det lättare med färgat bläck. Fujitsu FLEPia kommer antagligen att använda denna teknik när den släpps.
IPE - Philips-teknik kan användas för att uppnå en färgskärm. Det liknar E-Ink EPD men förlitar sig på två partikel-fyllda kapslar för varje pixel, en med gult och cyan, den andra med magenta och svart. Genom att kontrollera spänningen, kan de färgade partiklarna antingen spridas ut i pixlarna eller flyttas ur sikte helt och hållet, vilket gör det möjligt att göra olika färger genom att kontrollera antalet färgade partiklar som visas . För att skapa vita partiklar kan de helt enkelt flytta pixlarna för att avslöja det vita substratet under kapslarna. Den här tekniken utvecklas fortfarande men tros snart finnas i produktion.
Gyricon - Xerox e-papper lösning, använder mini-kulor (pärlor) som är bichromal - svart-vitt. (Andra kontrasterande färger får användas.) Dessa pärlor debiteras och placeras sedan mellan transparenta lager av plast och pärlor, var och en innesluten i en oljefylld hålighet, pärlorna är fria att rotera i dessa håligheter. När en laddning passerar över markerade delar av e-pappret, kan pärlorna snurra till svart eller vitt. Se teknisk beskrivning jämfört med E Ink. Observera att denna teknik är unik i det att en elektroniskt laddad "penna" kan användas för att skriva på e-pappret.
Läs mer om e-ink teknologin på mobilereads wiki.
Clara
Nästa generation e-ink skärm
Idag kan man studera en demo av nästa generations e-ink skärm här . Sägs vara snabbare och ha bättre kontrast än dagens skärmar, en del menar att det är ett steg på vägen mot en e-ink färgskärm. Hoppas det blir så, fast än så länge känns det som att det är för tidigt att säga något. Branschen har ju inte riktigt bestämt sig för vilken väg den vill gå och det finns ju flera konkurrerande tekniker för skärmar till läsplattor. Om du undrar över de olika teknikerna kan du läsa om dom här.
Clara
onsdag 21 april 2010
Låna, köpa, skapa...?
Låna
Jag köper de flesta av mina e-böcker, så bibliotekarie jag är. Det är för att än så länge är utbudet av e-böcker som jag vill läsa på svenska bibliotek (eLib) väldigt litet, alltså väldigt väldigt litet. Jag letar men jag hittar få böcker att läsa. Jag hoppas att utbudet snart ökar, annars är det svårt att sjunga e-bokens lov...
Ibland funderar jag på om det skulle vara möjligt att få ett lånekort vid något amerikanskt bibliotek, jag har läst att vissa bibliotek låter utom-stats låntagare skaffa lånekort, mot en sorts årlig avgift. Emellertid misstänker jag att det bara gäller amerikanska medborgare.
För mig som bibliotekarie låter det gammaldags att ta betalt för ett lånekort (lite som 1700- och 1800-talens privata hyrbibliotek) å andra sidan om det gav mig tillgång till mer böcker som jag vill läsa skulle jag absolut gå med på det (beroende på kostnad givetvis).
Köpa
Under tiden köper jag böcker (ärligt talat hade jag nog gjort det ändå jag har ju alltid köpt böcker förutom dom jag lånar på biblioteket). Dessutom, så länge jag håller mig till böcker på engelska, är de för det mesta billiga att köpa (mellan 4-10 $ kostar de flesta av mina böcker).
Mitt favoritställe för att köpa böcker har länge varit Fictionwise , men på sista tiden har det blivit sämre tyvärr. Jag köper också böcker på Books on Board och direkt på vissa förlags siter...
Skapa
Man kan också skapa sina egna e-böcker. Har du ett elektroniskt dokument är det oftast hur enkelt som helst att göra om det till e-boksformat (om det inte är en PDF-fil, dom kan i och för sig de flesta läsplattor läsa men ingen gör det riktigt bra).
I alla fall, det är lätt att göra en e-bok om du använder rätt program. Jag ska ta upp det i en senare bloggpost...
Clara
Första bloggposten
Jag har länge tänkt att det skulle vara kul att ha en blogg, men varje gång har jag fastnat antingen på, "det kommer att ta så mycket tid" eller på "vad ska jag blogga om?". Men nu har jag bestämt mig, den här bloggen kommer att handla om e-böcker och läsplattor.
Det pratas mycket om läsplattor just nu, men få har faktiskt sett en, än mindre använt en. Jag har läst på läsplatta sen 2008, dessförinnan läste jag på en handdator. Här tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter av e-böcker och läsplattor.
Clara
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)