E-papper, som ibland också kallas elektroniskt papper är själva skärmen på läsplattan, och är i kombination med elektroniskt bläck (e-ink) en teknik avsedd att efterlikna utseendet av vanligt bläck på papper. Grunden är att ljus reflekteras på skärmen, och väldigt lite eller ingen ström används för att visa en sida, bara för att bläddra..
Det finns 5 konkurrande teknologier för e-papper
EPD (QR-LPD) - är en teknik som går ut på att använda små vätskefyllda bubblor som innehåller både vitt och svart "bläck". Bubblorna kan "laddas" och fås att byta plats med varandra vilket bildar text på skärmen. Eftersom svart och vitt bläck blandas blir skärmen ganska grå... Det här är den vanligaste tekniken och vad vi vanligtvis menar när man talar om e-ink. Sony, Kindle, Netronix , Hanlin, Nuut etc använder denna teknik.
Företagen E Ink och SiPix (SiPix teknik skiljer sig en aning från E Inks men fungerar i stort sett på samma sätt) utvecklar och tillverkar skärmar med denna teknik.
QR-LPD är en liknande teknik som utvecklats av företaget Brigestone, men istället för att de svarta och vita partiklarna är inneslutna i vätska är de inneslutna i luft.
ChLCD el. BCD (som tekniken också kallas) - en särskild sorts reflekterande LCD-skärm som saknar bakgrundsbelysning och bara drar stöm när den uppdaterar en sida. Kallas ibland zero-LCD just för att den är strömsnål. EBookwise-1150 och Jetbook använder denna teknik.
Imod ("mirasol") - en ny teknik, snabbare än EPD och LCD och antas göra det lättare med färgat bläck. Fujitsu FLEPia kommer antagligen att använda denna teknik när den släpps.
IPE - Philips-teknik kan användas för att uppnå en färgskärm. Det liknar E-Ink EPD men förlitar sig på två partikel-fyllda kapslar för varje pixel, en med gult och cyan, den andra med magenta och svart. Genom att kontrollera spänningen, kan de färgade partiklarna antingen spridas ut i pixlarna eller flyttas ur sikte helt och hållet, vilket gör det möjligt att göra olika färger genom att kontrollera antalet färgade partiklar som visas . För att skapa vita partiklar kan de helt enkelt flytta pixlarna för att avslöja det vita substratet under kapslarna. Den här tekniken utvecklas fortfarande men tros snart finnas i produktion.
Gyricon - Xerox e-papper lösning, använder mini-kulor (pärlor) som är bichromal - svart-vitt. (Andra kontrasterande färger får användas.) Dessa pärlor debiteras och placeras sedan mellan transparenta lager av plast och pärlor, var och en innesluten i en oljefylld hålighet, pärlorna är fria att rotera i dessa håligheter. När en laddning passerar över markerade delar av e-pappret, kan pärlorna snurra till svart eller vitt. Se teknisk beskrivning jämfört med E Ink. Observera att denna teknik är unik i det att en elektroniskt laddad "penna" kan användas för att skriva på e-pappret.
Läs mer om e-ink teknologin på mobilereads wiki.
Clara
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar