Låna e-böcker
Äntligen börjar det finnas några e-böcker att låna ut hos oss på biblioteken. Det är verkligen en stor lättnad för en e-boksfantast som jag. Framför allt i mitt jobb så klart, det var så oerhört frustrerande att prata(och plädera för) läsplattor och e-böcker överhuvudtaget när det knappt fanns några böcker att låna ut!
Inte för att utbudet är direkt överväldigande ännu, men det finns i alla fall böcker som folk vill läsa. Det är mycket lättare att övertyga någon om fördelarna med e-böcker om de kommer in och upptäcker att det är tio personer före dom i kön på bibliotekets fysiska ex, men man kan erbjuda dom e-boken på direkten. Om man har en läsplatta att låna ut också är det ännu bättre, vissa människor drar sig för att läsa på datorskärmen. :0)
På biblioteket där jag jobbar har vi för närvarande fyra läsplattor till utlån (en Sony, en iRiver och 2 Cybooks) och ytterligare en på gång (nBoox)och allihop är utlånade nu. Tyvärr är det inte helt problemfritt med läsplattor på bibliotek, men det ska jag ta upp i ett annat inlägg.
Köpa e-böcker
Det går förstås också att köpa e-böcker, i sverige kan man t ex köpa e-böcker både hos adlibris och bokus plus en hel hop andra e-bokhandlar och återförsäljare. Dessa eböcker är i princip desamma som de man kan låna, men utbudet är lite större för vissa förlag vill inte släppa sina böcker till biblioteken (och det finns ingen lag som kan tvinga dom till det) eller släpper dom med fördröjning.
En annan för del med att köpa e-böckerna är att man slipper det förhatliga adobe DRM-skyddet som låneböckerna har. Istället har köpe böckerna en vattenstämpel som gör att om böckerna sprids olovligt (och enligt förlag och distributörer är all spridning av e-böcker olovlig, även om du bara delar med din familj och närmsta kompisar, sådär som man gör fysiska böcker) och kan alltså spåras till köparen. Vad är det då för fördel om det fortfarande bara är du som får läsa boken, kanske någon undrar? Jo, om boken är vattenstämplad kan du läsa den på vilken apparat (dator, smartphone, läsplatta, surfplatta) du vill, nu och i framtiden och det är faktiskt en stor fördel.
Om man läser på engelska (som jag gärna gör) har man ett jättestort utbud att välja bland, det gäller bara att se till att man vet vilket format man vill ha på böckerna. Om du har en läsplatta som du läser på, och du vill kunna läsa både låne- och köpeböcker på den ska du se till att böckerna är i epub-formatet (och givetvis att din platta kan läsa epub) men om du bara tänker köpa böcker på engelska kan du också välja en Kindle från Amazon, deras böcker är en variant av mobi med en twist, så du kan inte läsa biblioteksböcker på Kindle-plattan inte heller böcker på svenska (eftersom Amazon inte har något bestånd på svenska). Fördelarna med kindle är att Amazon har ett stort utbud (på engelska), det är enkelt och det finns Kindle-versioner till både smartphones, surfplattor och datorer. Största nackdelen är att du är låst.
Okej, det är enkelt att hitta e-böcker att köpa på engelska, men man kan faktiskt också låna engelska e-böcker, om man skaffar lånekort vid ett engelskspråkigt bibliotek. I USA kan man för 15$ om året få ett lånekort vid "The Free Library of Philadelphia" eller så kan man helt gratis skaffa ett digitalt lånekort vid "Singapore Public Library" (då kan man enbart låna e-böcker eller digital media).
Hur lånar man egentligen e-böcker från Singapore Public Library? Har registrerat ett konto men varje gång jag försöker gå in i någon av de e-boksdatabaser de tillhandahåller så möts jag av meddelandet att jag inte kan gå in på dessa utan att befinna mig på en Singaporianskt bibliotek.
SvaraRadera